marți, 20 aprilie 2010

"razboinicul luminii"


Multi nu il plac pe nenea Paulo Coelho, nu le place ce scrie si despre ce scrie.

Eu am citit cateva carti de ale lui, mi-au placut. Recitesc cu placere "Manualul Razboinicului Luminii".

Fiecare dintre noi e un "razboinic al luminii".

Am scos cateva fraze din carte pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

"Un războinic al luminii nu-şi petrece zilele încercând să joace rolul pe care i l-au ales alţii. Un războinic al luminii nu-şi pierde timpul ascultând provocări; el are un destin de împlinit. Un războinic al luminii îşi cunoaşte defectele, dar işi cunoaşte şi calităţile. Un războinic al luminii face întotdeauna tot ce-i stă în puteri şi aşteaptă acelaşi lucru de la ceilalţi. Ştie că şi cea mai îndepărtată stea din Univers se oglindeşte în lucrurile din jurul lui."

"Războinicul ştie că bătăliile pe care le-a dat în trecut au sfârşit întotdeauna prin a-l învăţa câte ceva. Dar învăţămintele acestea l-au făcut pe războinic să sufere mai mult decât ar fi fost necesar. Nu doar o dată şi-a pierdut timpul luptând pentru o minciună. Şi a suferit pentru persoane care nu erau la înălţimea dragostei lui."

"Te îneci nu pentru că ai căzut în apă, ci pentru că rămâi sub apă."

"Dacă vă aşteptă momentul ideal, niciodată nu se va urni din loc; e nevoie de un strop de nebunie ca să faci pasul următor."

"Războinicii îşi păstrează întotdeuna strălucirea privirii. Nu sunt întotdeauna siguri de ceea ce fac, de multe ori au parte de nopţi albe, crezând că vieţile lor nu au sens. Tocmai de aceea sunt războinici, pentru că greşesc, pentru că se întreabă, pentru că neîncetat caută o raţiune."

"Niciodată nu suntem atât de învinşi sau atât de învingători pe cât ne considerăm singuri."

"Războinicul ştie că este liber să aleagă ceea ce doreşte, hotărârile sunt luate cu curaj, detaşare şi – uneori - cu o anumită doză de nebunie."

"Războinicului nu-i este teamă să plângă din pricina unor necazuri vechi sau să se bucure de noi descoperiri. Când simte că a venit ceasul, lasă totul şi pleacă în aventura mult visată. Când pricepe că e la limita rezistenţei, iese din luptă, fără a se învinovăţi că a făcut una, două nebunii neaşteptate."

"Învingătorii nu repetă aceeaşi greşeală. Tocmai de aceea războinicul îşi riscă inima numai pentru ceea ce merită."

"Războinicul luptă uneori cu cei pe care-i iubeşte."

"Dacă zece paşi te despart de o victorie, dacă faci doar nouă ai pierdut."

"Un războinic ştie să facă distincţia dintre ceea ce e trecător şi ceea ce e definitiv."

"Dragostea nu este în celălalt, este în noi înşine; noi o trezim. Dar pentru trezirea asta avem nevoie de altul. Universul are sens doar când avem cu cine să ne împărtăşim emoţiile."


3 comentarii:

Iulia Julia spunea...

Foarte adevarate si pline de susbstanta citatele lui nenea Coelho. Mi-a placut foarte mult sa il citesc mai ales in primul an de facultate, insa acum il citesc tradus in franceza. E foarte interesant ca are o gramada de astfel de citate in operele sale care iti trezesc spiritul si constiinta imediat. E unul dintre preferatii mei.

constantinandreirusu spunea...

ma pis pe acest sandra brown masculin . sa se ia de mana cu dan brown si cu updike , sa mearga sa-si vanda cartile la coafeze ,secretare , pitipoance, la casnicele care suspina in fata dramelor de la tv , la simpozioanele despre cum sa faci bani scriind prost pentru prostii care au carti cu kafka , dostoievski si hemingway . cea mai buna dovada ca coelho scrie prost ..da prost de tot si cliseistic e faptul ca patronul stelist l-a citit . si ca evenimentul zilei i-a publicat editoriale . Paulo Coelho scrie prost, exagerat, simplist, si in exclusivitate pentru plebei, adica oameni medii care se degusta pe ei insisi si gusta literatura facila gen 1-2-3 uite sensul vietii .Omul asta are un singur merit...ca a convins oamenii care nu citesc sa mai puna mana pe carti .Oricine cu inteligenta si educatie medie se simte jignit cand i se explica metafore evidente , si scuza-ma draga mea Andreea , dar exact asta face scriitorul tau . Si sa nu fiu ciufut degeaba , iti recomand o alternativa .Pe Coelho n-ai sa-l vezi in colectia Adevarul . Pe Jorge Luis Borges.
André Breton.
Joseph Conrad.
Italo Calvino.
Knut Hamsun.
Hermann Hesse.
Thomas Mann.
Vladimir Nabokov.
Jean-Paul Sartre.
Virginia Woolf.
Mikhail Bulgakov. e foarte posibil ..in viitor

Another Partisan spunea...

Andrei, dar ce nervos ești...oamenii visători vor ajunge mult mai departe decât restul. Iar dacă Coelho reușește sa le deschidă puțin imaginația și implicit mintea, foarte bine. Parafrazând un proverb chinezesc, plebeii care au citit o carte nu mai sunt la fel ca înainte ;).

Andreea...ieși din cotidian, fa ce e bine pentru tine și nu te lăsa constrânsă de alții. Visează!